Algemeen / maandag 14 november 2022

Oproep naar onze supporters toe: supporter waardig!

Oproep naar onze supporters toe: supporter waardig!

Sinds het begin van de competitie is er bij elke wedstrijd een "match delegate" van de Belgische Voetbalbond aanwezig die het gedrag van de supporters in de gaten moet houden, zodat de scheidsrechter en zijn assistenten zich enkel nog hoeven te concentreren op de arbitrage van de wedstrijd.

FC Dender ontving hieromtrent reeds enkele opmerkingen.
In het verslag, n.a.v. de eerste wedstrijd van het seizoen, FC Dender – Lierse Kempenzonen,  stonden volgende opmerkingen vermeld:

  • Gedrag thuispubliek: negatief,
  • Gebruik van pyrotechnisch materiaal (3 x tijdens deze wedstrijd) (vak H2),
  • Gooien van bierbekers op het veld (vak H2),
  • Gooien van bekerhouder op het veld (vak H2).

Deze opmerkingen zijn bewezen op basis van beelden en foto’s.
   
Het Bondsparket is van oordeel dat dergelijke acties het verloop van de wedstrijd kunnen beïnvloeden en de fysieke integriteit van iedereen in het stadion in gevaar brengen.
Deze overtredingen kunnen uiteraard ook tot boetes leiden.
Het federaal parket houdt enerzijds rekening met de financiën van de betrokken clubs, maar vindt het anderzijds ook belangrijk dat de opgelegde straf een afschrikkende werking heeft naar de toekomst toe.
Het blijft de verantwoordelijkheid van de club om er voor te zorgen dat haar supporters de wedstrijd op een aangename manier kunnen volgen, zonder met voorwerpen te gooien - zonder gebruik te maken van pyrotechnisch materiaal en zonder dat supporters zich hierover zorgen over hoeven te maken.
 
Op 04.11.2022 besliste de Tuchtcommissie Beroepsvoetbal van de RBFA om FC Dender te veroordelen tot een boete van 2.500 euro, tot de intrekking van een eerder opgelegd uitstel (t.g.v. de wedstrijd Patro Eisden Maasmechelen – FC Dender) voor een boete van 375 euro, alsook tot de intrekking van het uitstel van één achter gesloten deuren te spelen wedstrijd. Concreet: € 2.875 + één wedstrijd achter gesloten deuren.
Ook voor andere wedstrijden - thuis tegen Beveren, uit op Anderlecht en SK Deinze - werden er onze club geldboetes opgelegd.

Slecht gedrag door het gebruik van vuurwerk, het gooien van voorwerpen op het veld, het gebruik van pyrotechnische voorwerpen, beledigend taalgebruik, dreigen met geweld, racistisch en seksistisch gezangen komen ons team en club dus niet ten goede en het is tevens schadelijk voor ons imago.
Wij willen dus vragen om het imago van FC Dender altijd en overal, en met respect voor de tegenstander, op een waardige wijze uit te dragen. 
Voetbal is natuurlijk ook emotie, alsook een feest.
Jullie waren tot dusver al een heel stevige steun voor ploeg en club. 
Onze supporters genieten alom een uitstekende reputatie!
Uiteraard supportert de overgrote meerderheid van jullie zoals het hoort. 
Vandaar onze oproep aan iedereen: go on, maar doe het waardig!

Bekijk onze commerciële partners